Vad finns i en vape? Allt du behöver veta

Hundratals människor rikstäckande har varit på sjukhus nyligen med svåra fall av lunginflammation eller andra lungsjukdomar-alla tros vara direkt kopplade till vaping. Utredarna har inte kunnat precisera den exakta orsaken. Men här är vad som är känt om vad som har hittats inuti vape enheter.
De viktigaste komponenterna

E-cigarett vätskor, på ett minimum, har tre huvudkomponenter: smaker, sötningsmedel och lösningsmedel. Lösningsmedel är ämnen som används för att lösa upp antingen nikotin eller marijuana-härledda föreningar inklusive THC eller CBD så dessa ingredienser kan inhaleras. De lösningsmedel som oftast används i vapes är vegetabiliskt glycerin och propylenglykol. (THC är föreningen i marijuana ansvarar för sin höga; CBD, eller Cannabidiol, finns också i marijuana, men har inte effekterna.)

Vegetabiliska glycerin producerar den synliga aerosol, eller moln, sett när vaping. Den är gjord av vegetabilisk olja. Propylenglykol är en klar, något sirapsliknande vätska, och det är nästan luktfri och färglös.

Sötningsmedel inkluderar sukralos och etylmaltol. E-flytande smaker är omfattande, och kan läsas som en vinprovning: “noter av vanilj ” eller “bär och växtbaserade anteckningar. “

Alla dessa ingredienser-lösningsmedel, sötningsmedel och smaker-anses “Generally erkänd som säkra ” av Food and Drug Administration. Men att beteckningen refererare endast till när dessa föreningar konsumeras som livsmedel. Ingredienserna tar på olika egenskaper när värms upp i en aerosol, och lite är känt om de effekter som dessa ingredienser har på den mänskliga kroppen vid inandning.

Studier har visat att andning i aerosoliserad propylenglykol kan bidra till astma. Och en 2012 fallrapport involverade en kvinna som utvecklat ett tillstånd som kallas exogena lipoid pneumoni efter vaping i cirka sex månader. Läkarna sa att hennes e-cigarett är oljebaserade lösningsmedel var den troliga orsaken, och hennes tillstånd förbättrades när hon slutade vaping.

Sukralos har visat sig bryta ner och bilda cancerframkallande föreningar när det värms upp till temperaturer som vanligtvis finns i e-cigaretter, enligt en studie i tidskriften kemisk forskning i toxikologi.

Men när uppvärmd, smakerna själva, såsom kanel-kan bli giftiga, en studie i tobakskontroll hittades.

En nyligen studie från Yale University fann att vanillin-ett utdrag av vaniljböna-förvandlas till kemikalier som kallas acetaler när aerosolized. Dessa kemikalier, forskarna sa, kan vara särskilt irriterande för lungorna och orsaka skador vid inandning.
Nikotin, THC och CBD

Nikotin är den mycket beroendeframkallande ingrediensen i vanliga cigaretter, och det kan ha en inverkan på tonårs hjärnor som fortfarande utvecklas. Av sig självt, det är inte känt att vara cancerframkallande, men vissa Lab forskning har föreslagit nikotin kan främja tumörtillväxt.

Och den amerikanska hjärt förening säger nikotin kan orsaka en ökning av blodtryck, hjärtfrekvens och en förträngning av artärerna, samt öka risken för en hjärtinfarkt.